Clowns reis naar Bosnië 2022

Jaarlijks, sinds 2013, reis ik dankzij stichting Out Of Area, met een groep clowns voor de zorg naar Bosnië . We doen clowns bezoeken bij verschillende zorginstellingen, weeshuizen en vluchtelingenkampen .

Na, twee jaar wachten op een mogelijkheid om te vertrekken heeft deze reis voor ons allemaal en de mensen in Bosnië blijkbaar ook nog veel meer impact gehad!

Hartelijk dank Anée Cossé en Nina Orman van Out of Area die het hele programma en logistiek tot in de puntjes voor ons hebben geregeld! We staan klaar voor 2023!

Voor /met hoeveel kwetsbare mensen, kinderen en volwassenen, hebben we weer dit jaar gespeeld? Het is onmogelijke om te zeggen! Heel veel dus!

Wat weer een warme douche van mooie ontmoetingen, magische clowns momentjes, speelse contactenbubbeltjes. Ook bijzonder om bij iedere locatie de patiënten, bewoners, vluchtelingen met elkaar te verbinden, groeps feestjes samen op te bouwen, in alle maten en kleuren. Na Corona heeft iedereen menselijke verbinding nodig. De afstand tussen de mensen op een speelse manier weer klein houden !

Hoe mooi en soepel ging het samenwerken, samen leren, samengroeien., samen delen, elkaar inspireren voor ons als clowns. Samen ter plekke een grote diversiteit van doelgroepen in de zorg ontmoeten, en ook dit jaar het vluchtelingenkamp van Uzivak .

Het vraagt van iedere clown, een goede dosis durf , zelfdiscipline , concentratie , acceptatie , luchtigheid , mentale en fysieke energie , fantasie en nog meer om samen met 11 clowns een eenheid te vormen en te improviseren in het moment ! Ik ben ontzettend trots en dankbaar omdat het ons allemaal gelukt is !

Hoe mooi ook om weer dagen met Adi Glavinić te delen! Adi is pas 23 jaar oud , maar zoals mooi verwoorden door Sandra “ zo energiek en talentvol bezig. Onthoud zijn naam. In Bosnië is hij al hard aan de weg aan het timmeren in de culturele sector maar internationaal kan dit multitalent ver komen” Hij heeft ons uitgenodigd naar zijn theater voorstelling Nebeska Romanza in het theater van Zivinice ! Zo een levendige en bijzonder goed gespeeld theaterstuk, met leuke muziek en lichteffecten, dat de taalbarrière helemaal vergeten werd!

In mijn hoofd, nog steeds , een onophoudelijke collage van prachtige beelden, van verbaasde blikken, van lachende gezichten. Ik geniet nog altijd van al die menselijke warmte van de

Bosnische mensen en ook van mijn clowns medereizigers . Ik ben en blijf op een kleine gezwollen wolk van hoop dat vrede, mededogen en menselijke intelligentie eindelijk zullen zegevieren over oorlog, ellende, onrecht en onverschilligheid…Waar je in gelooft, kan waar worden toch ?

En als ik een dromer ben, dan laat me nog dromen