Mijn ontmoeting met Patch Adams heeft mij definitief op mijn clowns pad gezet.

Reis naar Peru

augustus 2009 / 2011

Als clown word ik vaak geraakt door wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Door mijn werk ervaar ik ook hoe je de zorg en verdriet van mensen een ogenblik kunt doen vergeten, door een beetje liefde, warmte en humor.

Patch Adams heeft me zoals diverse andere clowns al vroeg geïnspireerd door zijn werk en zijn persoonlijkheid en reeds lang had ik de droom om met hem een keer op reis te mogen gaan met een van zijn humanitaire projecten.

Uiteindelijk is dat dan gebeurd in augustus 2009 (en wederom in 2011), en ik heb mijn koffer gepakt om met het Gesundheit Institute ( de stichting van Patch Adams) te vertrekken naar Belen in Peru.

Waar gaat het over?

Een humanitair en menselijk avontuur

Een humanitair en menselijk avontuur van twee weken, ongelooflijk ontroerend en vrolijk tegelijk, dat mijn overtuiging en commitment nog meer heeft versterkt om de clown te gebruiken als tegenwicht tegen ziekte, armoede, isolement, intolerantie en onrechtvaardigheid.

Ik heb me tijdens deze reis helaas ook gerealiseerd, dat de omvang van deze taak eigenlijk eindeloos is. Ik was geen verlichte en eenzame idealist, de wereld telt vele energieke en gemotiveerde mensen, die ook daadkrachtig optreden, waarin ook mijn bescheiden bijdrage een plaats kan vinden.

Deze reis heeft me werkelijk vleugels gegeven op een manier waarvan ik nooit heb durven dromen en wat heeft dit me bovendien een massa echte en dierbare vrienden gebracht!

Geografie

Peru

Iquitos (325.000 inwoners), aan de oorsprong van de Amazone in Peru is de grootste stad van de wereld, die slechts door de lucht bereikbaar is. Belen (65.000 inwoners) , het armste gedeelte, wordt als haven gebruikt voor de aanvoer van hout, houtskool, vis, groente, fruit en producten uit de aangrenzende Amazone jungle.

Pueblo Libre ( 15.000 inwoners), een wijk van Belen, die het dichtst bij de rivier ligt, is de armste wijk van heel Iquitos; dit wordt zelfs erkend door vertegenwoordigers van de Peruviaanse regering, die deze wijk aanduiden als de ‘hel van Peru’.

De dichtheid van de bevolking, de werkeloosheid, het gebrek aan drinkwater en sanitair, armzalige behuizing en het ontbreken van iedere structuur voor welzijn en scholing hebben een omgeving opgeleverd die resulteert in huiselijk geweld, onveiligheid, alcoholisme, ondervoeding, aids, kinderzwangerschap, prostitutie, seksuele uitbuiting, etc..

Achtergrond

Het project Belen

Het project Belen is in 2006 gestart door het Gesundheit Institute en de Cliniclowns van Peru (Medecins Bolaroja Clowns). In samenwerking met de inwoners van Pueblo Libre, zag het project het daglicht in april 2006 met als doelstelling om de omvangrijke problemen van Pueblo Libre aan te pakken met simpele en goedkope middelen. Vele clowns, allemaal vrijwilligers, zijn daarheen gekomen om de huizen op te schilderen en artistieke en creatieve activiteiten voor de kinderen te organiseren.
Deze eerste fase heeft dit project op de kaart gezet in Peru, waardoor l’Organisation Panaméricaine De La Santé (OPS) en een Universiteit uit Peru Cayetano Heredia Medical School (UPCH) zich hebben aangesloten bij dit project.

Ieder jaar groeit het aantal overheidsorganisaties en associaties, dat aan dit project meedoet zodanig dat de bewoners zich meer en meer het project zelf oppakken en zelf oplossingen realiseren.

Het project is uitgegroeid tot het jaarlijkse festival van Belen in augustus; dit is een cruciale periode voor de bewoners geworden en zij zijn hier heel trots op.

Steeds meer initiatieven duren nu het gehele jaar, zelfs als de clowns vertrokken zijn en het festival is afgesloten! In 2009 hebben meer dan 100 clowns uit 12 verschillende landen hieraan deelgenomen. De lach is nog altijd het beste middel tegen armoede, verdriet en eenzaamheid. Op deze manier kunnen de clowns een stukje eigenwaarde en nieuwe hoop geven aan de mensen in Belen!

Wil je meer weten over de humanitaire aktiviteiten van Patch Adams kijk dan op www.patchadams.org

Meer informatie?

Voor meer informatie over tarieven en condities, neem vrijblijvend contact op met Laurence. Telefonisch via +316-39492798 of per mail via info@clowninside.com.