Ik dacht dat ik al veel gezien had, maar toch niet !

clowninside

Het clowns Trio The Cleaning Fools:  Reis naar vluchtelingen in Calais en Duinkerke (Frankrijk) in maart 2023

We hoeven maar 3 uur te rijden om in de vluchtelingen jungle van Grande -Synthe aan te komen! Deze plek wordt ook wel de jungle van Duinkerke genoemd omdat het geen officieel kamp is met daarbij behorende faciliteiten zoals toiletten, douches, stroom, verwarming, vuilnisbakken etc., maar een open vlakte in een moerassig gebied waar men leeft in tentjes die op instorten staan en één keer in de zoveel dagen worden weggeruimd/verbrand door de politie. Overal waar je kijkt ligt afval en hetgeen wat wel verzameld wordt ligt op een soort vuilnisbelt naast het kamp die in brand staat en vieze, ongezonde rook veroorzaakt.

De eerste dag, de vuurdoop van de Cleaning Fools, was onze eerste ontmoeting met deze plek en de “bewoners” hiervan. Met de mooie organisatie Salam hebben we geholpen met koken en voedsel distribueren. In dit seizoen is de oversteek op

Clowninside

de zee naar de UK nog gevaarlijker. Daarom zijn er nauwelijks gezinnen met kinderen hier te vinden.  Ze komen massaal weer vanaf april/ mei.

In de 10 dagen in Calais, hebben we bijna alleen maar jonge mannen (vaak zelfs nog jongens) vanuit veel verschillende plekken op de wereld gezien: Afghanistan, Syrië, Irak, Afrika, Pakistan en nog veel meer. Logischerwijs waren zij enorm verrast en verbaa

sd toen er drie clowns in felgekleurde overalls (neon groen, roze en geel) uit een zwarte auto stapten en gewapend met gekleurde schoonmaak attributen begonnen te helpen de rij te vormen voor de voedseldistributie. Deze verbazing veranderde heel snel in nieuwsgierigheid van beide partijen en zo ontstond het open en luchtige contact en het spelen tussen de vluchtelingen en de clowns.

In de 10 dagen in Calais, hebben we verschillende locaties bezocht waar vluchtelingen steun en warmte kunnen vinden in de grote zoals de jungle in Duinkerke, in kleinere zoals die van de Secours Catholique en Emmaus. En ook een keer in een mooi intiem huis waar gezinnen even voor een paar weken kunnen uitrusten.

Wat ons ook weer opviel is de hopelosheid, de eenzaamheid, de angst en depressie en ook vaak een heftige vermoeidheid! En hoe hard is het voor hen om de dagelijkse tegenvallers te incasseren! Wat een innerlijke kracht moet je dan hebben!

Weer zijn we overal ontzettend snel en met open armen ontvangen, en de clowns hebben ook veel gegeven! Alle spelvormen kwamen aan bod. Van groot tot heel klein, contact maken en snel afstemmen in de kwetsbare tijd bubbel! Het spel laten stromen, lichtjes in ogen aansteken, helende energie delen, met of zonder taal, met of zonder geluid, fysiek met een dansje samen, of met sporten, of met hard werken en schoonmaken, etc.

En altijd verwondert het mij, hoe ontroerend de mens is wanneer het mooiste van de mens spelenderwijs wordt uitgenodigd! Vooral bij mensen die het zo hard nodig hebben en zo graag willen!

Samen delen, elkaars inspireren uiteindelijk bewijzen dat we gelijk zijn, diep in ons wezen, onze diepe behoeftes en verlangen, onze emoties!

Maar dit hadden wij nooit in ons eentje kunnen doen en samen zijn we sterker dan alleen. Dus duizend

Clowninside

maal dank aan Salam die ons “een kijkje in de keuken” heeft gegeven op deze plek (letterlijk en figuurlijk) en dat ze onze steun en toeverlaat waren deze dagen. Deze organisatie (gesitueerd bij de jungle in Grand-Synthe) deelt voedsel, kleding, tenten etc. uit aan vluchtelingen. http://www.associationsalam.org/

Ook dank aan Secours Catholique Calais, een evenzo mooie organisatie die 4 dagen per week tussen de 100 en 250 vluchtelingen opvangt voor een droog onderdak, iets te eten, voetballen, spelletjes, praktische informatie etc. https://pasdecalais.secours-catholique.org/

En als laatste veel dank aan Emmaüs Grande-Synthe. Een grote kringloopwinkel die naast de winkel opvang en werk biedt aan vluchtelingen die in Frankrijk willen blijven en elke vrijdag voedsel en kleding uitdeelt in het kamp.

Dit was het dan! Wij hebben ongelooflijk veel beleefd en ervaringen opgedaan.

Weer een mooie reis samen voor de Cleaning Fools trio!  Wat bof ik met deze twee mooie mensen en clowns!

We denken aan een nieuwe reis naar Grand Synthe !

Clowninside

Meer informatie?

Voor meer informatie over tarieven en condities, neem vrijblijvend contact op met Laurence. Telefonisch via +316-39492798 of per mail via info@clowninside.com.